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Letter to an Attorney for a Private Corporation
dated November 1, 1982

        On September 7, 1982 you requested an opinion from [an agency]
   concerning the propriety under 18 U.S.C. § 209 of certain
   payments you wished to make to [an individual] for purposes of
   offsetting his expenses in moving to Washington. At that time
   [the individual] was a manager in [part of your corporation's
   business in the midwest] but was scheduled to begin work at [the
   agency] [in the fall of] 1982 as a participant in the
   Government's one-year Presidential Executive Exchange Program
   ("Exchange Program"). Because of this Office's role in ensuring
   consistent interpretations of the criminal conflict of interest
   provisions, [the agency] contacted us with regard to your
   request.  We subsequently agreed with [the agency] to respond to
   your September 7 request.

        18 U.S.C. § 209(a) prohibits an executive branch employee from
   accepting and any other person (including a company) from making
   any supplementation to the employee's salary as compensation for
   his Government services.  However, section 209(b) allows the
   employee to continue to participate in a bona fide employee
   welfare or benefit plan maintained by a former employer. And,
   section 209(e) allows the "payment of actual relocation expenses
   incident to participation, or the acceptance of same by a
   participant in an executive exchange or fellowship program in an
   executive agency . . . ."1

        Subsection (e) of this statute was passed in late 1979 to
   alter a prior Department of Justice interpretation of section 209
   which would prohibit a private company employer from paying the
   expenses of moving to and from Washington for any employee who
   was chosen to participate in the Exchange Program or the White
   House Fellows Program. The Director of the Exchange Program
   successfully argued to Congress in 1979 that such an
   interpretation would greatly hamper the Program as very few
   private sector employees of the caliber the Program wished to
   attract would be willing to interrupt their careers and to incur
   such expenses.

        [Your corporation] has a corporate moving expense payment plan



   which it had intended to offer [the individual] for his move to
   Washington.  Included in the allowed relocation expenses were the
   following items: the cost of traveling to the new location for
   the purpose of arranging living quarters and for transporting the
   family to the new location; the cost of moving household goods;
   costs associated with selling a home in the old location and
   buying one in the new location; Federal income tax allowance on
   reimbursed expenses; reimbursement for miscellaneous relocation
   expenses through a transfer allowance; and mortgage interest
   differential allowance.  The items which [the agency] found to be
   of most concern were the moving allowance and the mortgage
   differential payment.

        The crucial test set forth in section 209(e) that any payment
   made to or accepted by a participant in one of the allowed
   programs is that the payment must be made for "actual relocation
   expenses incident to participation." Printed in the Congressional
   Record at the time of the introduction of the amendment was a
   letter from the Director of the Executive Exchange Program to
   Senator Joseph R. Biden, Jr., outlining the type of expenses this
   amendment was and was not intended to cover.  The letter stated
   in part:

        [T]he intent of the drafters is that such payments
        might include reimbursement of broker's fees and other
        costs of selling or renting a home in the city of
        private employment and buying or renting a home in the
        Washington area; moving expenses for household goods;
        travel expenses for the participant and his family to
        Washington; house hunting trips; and temporary housing,
        provided that such expenses were directly related to
        the move, and were incurred prior to the first day of
        government service. Expenses not directly related to
        the move, or incurred after the beginning date of
        government service, or payments which resulted in a
        gain or profit are not intended to be covered by the
        legislation.  Such payments might include moving
        allowances in lieu of reimbursement of actual expenses
        [and] use of corporate real or personal property at
        less than fair market rental; . . .2 (Emphasis added.)

        In order to answer your question, we sought further
   information concerning [the individual's] decision to purchase a
   home in Washington for a one-year assignment.  You indicated to
   us that both [the individual] and [the Corporation] mutually



   anticipated that he would be assigned to the Maryland office
   should he return to [the Corporation] upon completion of his one
   year in the Exchange Program. At the time [the Corporation]
   approached [the individual] to determine if he would be
   interested in being nominated as a candidate for the Exchange
   Program, this [Maryland] assignment was discussed with him.  The
   transfer has not been finalized because [the Corporation] does
   not have employment contracts with its employees and cannot
   require [the individual] to return to the company after
   Government service for any position.  The present assumption, of
   course, is that he will return.   The timing of the sale and
   purchase of a home in the Washington area was the result of the
   most practical plan for his future company position rather than
   for the Exchange Program.

        Part of the test of 18 U.S.C. § 209(e) is not only that the
   payment be made for "actual relocation expenses" but that the
   expenses must be incurred "incident to participation in the
   program."  In [the individual's] case we have a situation where
   his move was incident to the program but for the most part the
   type of expenses he incurred in his move were incident to an
   anticipated move within the company.  If this Office were to view
   his move as an intra company move, he could, under 18 U.S.C.
   § 209(b), continue to participate in [the Corporation's] bona
   fide employee benefit plans and accept the normal company moving
   expense payments.  If this Office were to view this as a move
   simply for the Exchange Program, then indeed there is a
   significant question about the propriety of accepting the
   transfer allowance and the mortgage interest differential.3

        In [this individual's] case, we believe that his move can and
   should be characterized as an intra company move.  By making this
   determination, we do not believe we are violating the spirit of
   18 U.S.C. § 209 or the goals of the Exchange Program in bringing
   executives to Washington for a year with the intent of having
   them return to the area of the country from which they came.  The
   Exchange Program is not a training program in which a company
   sends an employee to learn about Washington for a year in order
   to stay on as the company's Washington representative.  This is
   clearly not the case with [this individual] as the
   [Corporation's] facility in [Maryland] is not its Washington
   Government affairs office.  Rather the facility is involved in
   the business of providing information services (computer time
   sharing).



        We appreciate [the Corporation's] sensitivity to the questions
   which arise under its plan given the legislative history of
   18 U.S.C. § 209(e).  While [the Corporation's] transfer allowance
   does appear to be a good faith attempt on its part to cover the
   actual, but too minor and too difficult to itemize, expenses that
   occur incident to a move, there is a real question as to whether
   the legislative history binds all parties to an actual
   itemization of all expenses occurring4 before the participant
   begins the Exchange Program.  Equally at issue is whether the
   mortgage interest differential payment is "an actual expense
   incident to a move" as if the difference had been in the form of
   a loan origination or loan discount fee (points) rather than
   interest rate and thus be payable at closing or at the time of
   loan commitment.  Or, is it use of corporate personal property at
   less than fair market value or an outright gift?  [The
   Corporation's] plan as you described it would not allow one of
   its employees to make money on the mortgage interest differential
   simply by selling and buying houses, but that may not be enough
   to answer the question.  Clearly, a participant in the Exchange
   Program can not simply accept his or her company's bona fide
   moving plan payment without an additional determination under
   18 U.S.C. § 209(e) of the payments making up that plan.

        If you have any questions concerning this letter, please feel
   free to contact this Office.  For your information, a
   representative of the Office of Legal Counsel of the Department
   of Justice has reviewed this letter and has concurred in the
   views expressed herein.

                                         Sincerely,

                                         David R. Scott
                                         Acting Director

-----------------------
1 An eligible program under 18 U.S.C § 209(e) must be "established
by statue or Executive order of the President, offers appointment not to
exceed three hundred and sixty-five days, and permits no extentions in
excess of ninety additional days." The President's Executive Exchange
Program is clearly one of those programs, originally established by
President Johnson in 1969 (E.O.  11451) and renewed and modified by
President Carter in 1979 (E.O.  12136).



2 Reprinted at 125 Cong.  Rec.  S19431 (Dec.  20, 1979).

3 We purposefully do not decide those questions in this letter
because we dispose of your questions on the particular facts involved in
this case.

4 We do believe there is at least one instance in which a
participant could accept a portion or all of a moving allowance offered by
a company in addition to the actual expenses of moving the participant's
family and household goods to the Washington area.  The participant could
make a good faith itemization of those "actual relocation expenses"
incurred before beginning Government service (even if paid later) and be
reimbursed by his or her company for that amount.  The agency to which the
individual was assigned would review the type of expensed being claimed to
determine whether they were appropriate under 18 U.S.C § 209(e).  The
amount of reimbursement would then be the amount of the good faith
itemization or the company's normal moving allowance, whichever was less.


